YKSI SUOMEN KOKENEIMMISTA AVOMERI­PURJEHTIJOISTA

Koko ikänsä purjehtinut helsinkiläinen Tapio Lehtinen aloitti optimistijollalla seitsemävuotiaana. Helsingfors Segelsällskapin (HSS) ex kommodorin kokemus pitää sisällään kilpailemista Lasereista, 470:sistä ja 29erista köliveneisiin ja valtameripurjehdukseen, mukaanlukien yli kolmenkymmenen vuoden kilpailu-uran klassisella kuutosvene May Be IV:lla. Hän on purjehtinut 1981-1982 Whitbread Round the World -kilpailussa Skopbank of Finland -veneen vahtipäällikkönä, 1985 double handed Round Britain and Ireland kilpailussa, 1986 Twostar (myös kahden hengen miehistöllä) Atlantin yli kilpailussa, 1987 AZAB -kilpailussa Azoreille ja takaisin kahden hengen miehistöllä sekä 2014 Newport-Bermuda -kilpailussa.

Hän toteaa GGR:sta: “Osallistun rakkaudesta purjehdukseen, nautin merelläolosta. Hyväksyn haasteet, mutta en ole riskien ottaja. Pidän kunnia-asiana hyvää valmistautumista ja purjehtimista hyvän merimiestaidon mukaan. Olen kilpapurjehtija, mutta tiedän, että menestyäkseni tässä kilpailussa minun täytyy päästä maaliin.”

YHTEISTYÖKUMPPANI WÄRTSILÄ TAPIOSTA

Wärtsilä toimii yhteistyössä Tapio Lehtisen kanssa hänen osallistuessaan historialliseen Golden Globe Race -kisaan vuonna 2018–2019. Tapio, 60, on purjehtinut koko elämänsä ja osallistunut useisiin arvostettuihin kilpailuihin uransa aikana. Hän sattuu myös olemaan Olympialaisissakin purjehtineiden Silja Frostin ja Lauri Lehtisen isä, joten purjehtimisen voisi sanoa kulkevan suvulla verissä. Golden Globe Race starttaa Ranskan Les Sables-d’Olonnesta heinäkuun ensimmäisenä päivänä 2018. Purjehdusreitti on hieman yli 48 000 kilometriä ja reitin arvioitu purjehtimisaika on noin 300 päivää. Kaikki 19 osaanottajaa purjehtivat reitin yksin ilman pysähdyksiä tai ulkopuolista avustusta. Osallistujien on määrä palata Les Sables-d’Olonneen huhtikuussa 2019.

Kisan osaanottajilla täytyy olla lähes 13 000 km aikaisempaa purjehduskokemusta ja tämän lisäksi noin 3200 km kokemusta yksinpurjeduksesta. Tapio on kartuttanut purjehduskokemustaan jo 6-vuotiaasta saakka, aloittaen pienistä Optimist-veneistä ja siirtyen ajan mittaan muun muassa Lasereihin sekä 470- ja 29 -purjejolliin. 30-vuotisen kilpailuhistoriansa aikana Tapio on kisannut 1981/2 Whitbread Round the World Race-, 1985 Two-Handed Round Britain and Ireland Race-, 1986 2-STAR Transatlantic Race-, 1987 The Azores and Back Race-, sekä 2014 Bermuda Race –kilpailuissa.